Oog in oog met een oude Hollandse touringcar, hartje Moskou.

Het grenst aan het onwaarschijnlijke wanneer je in Rusland ineens een oude Nederlandse touringcar langs ziet komen. Volop met Nederlandse teksten, maar met levensgroot (niet te missen) Russisch kenteken. Dergelijke oude auto’s en bussen gaan jarenlang mee doordat zij telkens opgelapt worden met nieuwe auto onderdelen.

Zoals hieronder te zien is, is er niet eens de moeite genomen om er een “Russische ogende bus” van te maken. Maar goed, hierin is Rusland niet uniek, want ook in Griekenland doet dit verschijnsel met oude Nederlandse en Duitse stadsbussen zich voor. Of in Aziatische landen waar oude Toyota’s (en vooral pick-ups) enorm in trek zijn en geïmporteerd worden vanuit West-Europese landen. Vaak gaat het om Mercedes of Volvo bussen, die onvermoeibaar (praktisch levenslang) meegaan, maar hier afgedankt zijn omdat zij zwaar vervuilende, roet-uitstotende motoren bezitten die hier niet meer geaccepteerd worden en niet milieu-zone proof zijn in West-Europa. In dergelijke landen vinden zij een nieuw onderkomen.

Het exemplaar hieronder moet minstens uit de jaren 70 afstammen schat ik zo in (aangezien we komfortabel al jaren niet meer met een ‘k’ schrijven ;-). Wat ook nog een mogelijkheid is dat deze bus van origine uit België afkomstig was (sterker, nu ik het originele kenteken eens beter bekijk lijkt dit inderdaad het geval te zijn!)

Ook het interieur van de bussen is in oude staat! Alsof de tijd heeft stil gestaan. Het doet aan als de burlesque-sfeer van weleer; fluwelen afwerking (naar voorbeeld op wonen-interieur), ouderwetse fluwelen gordijntjes die bij ons al lang niet meer in zwang zijn. Pure nostalgie.

Dit is ‘m dan, de “Hollands-Russische stadsbus”
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s